Tasarım çalışmalarına başlamadan önce tasarlanacak görselde kullanılacak renkler hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Renklerin kültürel ve psikolojik çağrışımlarını bilmeliyiz. Bu gün ben de sizlerle bu konuyu paylaşmak istedim. Çünkü tasarımda hedef kitleye iletilmesi gereken mesajın doğru iletilmesi için renklerin sembolizmi hakkında bilgi sahibi olmak hayati önem taşıyor. Sembolizme başlamadan ek olarak renk sistemleri rehberimize de bakarak teknik konularda da bilgi edinebilirsiniz.
İşte renklerin sembolizmi ve renk psikolojileri:
Yeşil
Yeşil güvenilirliği ve üretkenliği arttırıcı ve rahatlatıcı bir renktir. Web tasarım işlerinde de büyük bir yer tutar.
Renklerin doğadaki konumunu bilirsek renklerin psikolojisini anlayabiliriz. Doğa dediğimizde aklımıza ilk yeşil renk gelir. Doğaya çıktığımızda sakinleşiriz. Rahatlar ve sakinlik için huzur buluruz. Bu duyguların içinde güvende vardır. Doğa bize güven verir.
Doğa sanatçılara ilham kaynağıdır. O yüzden üretkenliği de etkiler. Doğada hissettiğimiz bu duyguları, yeşili algıladığımızda da hissederiz. Bu yüzden bankalarda, organik yiyeceklerde, hastanelerde ve ameliyathanelerde çoğunlukla bu renkler kullanılmaktadır. Bu sayede güven hissi insanlara yerleştirilmektedir.
Mavi
Yeşilde de bahsettiğimiz gibi mavi rengi de doğa da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Başarının sembolüdür. Hedef kitleye istikrar mesajı verme ve karşı tarafı sakinleştirme gibi hisleri aktarmak için kullanılır.
Mavi genelde gıda sektöründe tercih edilmeyen bir renktir. Yeme isteğini azalttığından dolayı çoğunlukla kullanımından kaçınılır. Sakinleştirici özelliği olduğundan nazar boncuğunun rengi de mavidir.
Kısaca sakinliğin ve başarının rengi mavidir.
Sarı
Sarı renk çoğunlukla fastfood hizmeti veren restoranlarda çok sık karşımıza çıkar. Bunun amacı, gelen müşterilerin bir an önce yemeklerini yemelerini ve masadan kalkmalarını sağlamaktır. Çünkü sarı hareketi, heyecanı, gelip geçici hizmeti simgeler. Sizi dinamik olmaya iter. Yemeğinizi hızlıca yiyerek, hızlı bir şekilde kalkmanızı sağlar.
Doğa da hayvanların sarı renkli olanları dikkat çekici ve ürkütücüdür. Bu renk genelde zehir etkisi olan canlıları işaret eder. Bu da dikkat ve tehlike anlamına gelmektedir. İş güvenliği uyarı levhalarında da işte tam bu yüzden sarı renk kullanılmaktadır.
Ayrıca Sarının tonları sonbaharda da yer almakta, o yüzden hüzün ve özlemde içerir.
Kırmızı
Kırmızı rengi dinamiklik, yaşam, hareket, enerji anlamına gelmektedir. Gıda firmalarının bir çoğu logo tasarımlarında, ambalaj tasarımlarında bu rengi tercih etmektedir.
Sembolik anlamda kırmızı rengin insanda uyandırdığı başlıca hisler ise hayat, can, savaş, kızgınlık ve aşktır. Bir anlamda insanın yakıtı olan kan da kırmızı renkli olduğu için bu hisleri sembolize etmesine şaşırmamak gerek.
Mor
Mor rengi yaratıcılığı, lüksü ve maneviyatı temsil eder. Mor rengi yüksek bir enerjiye sahiptir. Kaliteli ve elit ürünler üreten firmaların tercih ettiği bu renk lüksün simgesidir.
Eskiden roma imparatorluğunda yalnızca en üst kademede bulunan devlet adamları ve imparatorlar mor elbise giyerlerdi. Bunun yegane sebebi ise mor rengin çok nadir bulunan deniz salyangozu ile elde edilebilmesi idi.
Turuncu
Kolay algılanan bu renk, insana canlılık ve yaşama sevinci verir. İştah açan renkler arasında yer alır. Bu yüzden gıda ambalaj tasarımlarında çok görürsünüz.
Turuncu denildiği zaman akla ilk portakal gelir. Portakal aslında İngilizce ve pek çok dilde turuncu kelimesiyle eş anlamlıdır. Hollanda bayrağı da buna bir örnek olabilir. Hatırlarsınız ülkemizde Hollanda protesto edilirken portakal bıçaklayan vatandaşlarımız olmuştu.
Kahverengi
Kahverengi çamur ve kir gibi çağrışımlar yaptığından dolayı iş görüşmelerine giderken asla giyilmemesi gereken renklerdir. Güvenilirlik ve konfor ile algılanan kahverengi, işlerin hızlı yürüdüğü bir firmada olumsuz anlaşılabilir. Ancak nadiren bazı gıda firmaları, organik olduklarını müşterilerine iletmek için bu rengi tercih ederler.
Pembe
Pembe rengi, müşterilerine iyi hizmet verildiği algısı yaratır. Kozmetik firmaları tarafından oldukça tercih edilir.
Siyah
Güçlü ve lüks bir hizmet veren bir firma kurmak istiyorsanız, markanızın rengini siyah seçmelisiniz. Gündelik hayatta çok kullanılan bu renk bir çok firma tarafından tercih edilir.
Lacivert
Sonsuzluğu, düzeni, otoriteyi temsil eden bu renk hizmet sektöründe bir çok firma tarafından tercih edilir. Lacivert evreni temsil eder.
Beyaz
Herkesin bildiği gibi saflığın temsilcidir. Bu yüzden gelinlikler beyazdır. Temizlik, boşluk ve ışıktır.
Gri
Gri giyinen insanlar genelde uyumlu insanlardır. Gri giyinen insanlarla kolay anlaşılır. Bu rengi giyen kişiler genelde alçak gönüllü kişilerdir. Nötr bir renk olan gri, ne negatif ne de pozitif özellikler taşır.
Renklerin psikolojisi ve sembolizmi hakkında vermiş olduğumuz kısa bilgilerin, sizlere tasarım çalışmalarınızda muhakkak faydalı olacağına inanıyorum. Bu bilgilerle çok kaliteli ve profesyonel sosyal medya tasarımları yaratabilirsiniz. Okuduğunuz için çok teşekkürler, tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kalın diyorum ve sizlere diğer yazılarımıza erişebileceğiniz blog sayfamızın linkini bırakıyorum. Ayrıca tasarım örneklerimizi de yine lucror Instagram sayfamızdan görüntüleyebilirsiniz.
Son Yorumlar