Gazete, dergi ve kitap gibi bir çok basılı medyada sayfa düzeni, okuyucuları için özel tasarımlar içerir. Bu tasarımlara sayfa mizanpajı ya da düzeni denir. Sayfa mizanpajı için kullanılan bir çok teknik bulunmaktadır. İyi bir mizanpaj çalışması için teknik bilgi seviyenizin çok iyi olması gerekmektedir. Sizlere biraz teknik bilgiler vermek istedim. Umarım işinize yarar ve bu bilgileri çalışmalarınızda kullanılırsınız. Başlayalım artık yeni konumuzun ayrıntılı kısımlarına.

Sayfa Mizanpajı ve Görsel Anatomi

Grafik tasarımda her zaman özgürüz, bize kısıtlamalar getiremezler. İstediklerimizi ve hayallerimizi tasarlayabiliriz. Bunu kısıtlayacak herhangi bir kural yoktur. Ancak Sayfa tasarım biraz bizi kısıtlayabilir. Yayın türlerinin kendine has kurallarının olması burada bir istisna. Hem genel hem de özel kurallar mevcuttur. Sizi sınırlar. Bu sınırlama da sizi zorlayacaktır.

Hem kuralları iyi bileceksiniz hem de yaratıcı olacaksınız. O kuralların sınırları arasında yaratıcılığınızı konuşturmamız gerekecek. Basılı medyada yaratıcılığınızı görsel açıdan gayet güzel aktarabilirsiniz. Bunun yanında okunabilirlik çok önemlidir. Bu da anatominin iyi bilinmesi ile olur.

Sayfa anatomisi gelince aklınıza direk olarak şunlar gelmedir.

  • Dış Kenar Boşluğu
  • Cilt Payı
  • Taban Boşluğu
  • Kesim Çizgisi
  • Taşırma Payı
  • Sütun
  • Görsel Alanlar

Sayfa düzeninin en önemli ögeleri bunlardır. Küçük bir bilgi olarak kenarda dursun. Sayfa tasarımının bazı ilkeleri vardır. Bunları size kısa ve özel bir şekilde anlatmak isterim. Bunları bir başlık olarak açıp sizlere anlatacağım. Bu kısa ve öz anlatımdan sonra size çok önemli ilkelerden bahsedeceğim. Şimdi yeni bir başlık zamanı…

Sayfa Mizanpajı Ve Tasarım İlkeleri

Sayfa tasarımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilir? Bu ve bunun gibi sorular kafanızda dolaşıyorsa bu yazdıklarımı mutlaka okuyun derim.

1. Denge

Hem simetrik hem de asimetrik bir denge oluşturmalısınız. Simetrik de olsa asimetrik de olsa sayfa tasarımında görsel elemanların bir düzene ihtiyacı vardır. Burada bir denge oluşturmalısınız.

2. Zıtlık

İsminden de belli olduğu gibi sayfanızda zıtlıklar yaratabilirsiniz. Renk zıtlıkları, görsel boyut zıtlıkları gibi zıtlıklar elde edilebilir. Zıtlıklar size büyük avantaj sağlar. Bu sayede etkili bir tasarım hazırlamış olursunuz.

3. Hiyerarşi

Kolay okuma sağlanması ve göze hoş gelmesi amacıyla yapılmaktadır. Bilgilerin önem arz etmelerine göre sıralanması, ölçü sıralanması gibi yani görsellerin özelliklerine göre sıralanması, sayfa tasarımında etkili bir yaklaşım olacaktır.

4. Vurgu

Her sayfada vurgulanmak istenen bir merkez vardır. Grafik tasarımda en önemli unsurlardan biridir. Sayfa tasarımında da en önemli unsurdur. Sayfa tasarımlarında vurgulanmak istenen bir fotoğraf ya da bir yazı hiyerarşi kullanılarak da vurgulanabilir.

İnstagramda bizi takip etmeyi unutmayın. Diğer grafik tasarım yazılarımızı okumak isterseniz ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Görüşmek üzere!

Grafiker

Recent Posts

Logo Tasarım ve Logo tasarlat

Merhaba size bu blog yazımda logo tasarım nedir? Logo tasarım kimler yapar ve nasıl yapar?…

6 ay ago

2d ile 3d animasyon arasındaki farklar

2d ile 3d animasyon arasındaki farklar konusundan bahsetmek istiyorum. 2d animasyonlar 1800 yıllardan bu yana…

6 ay ago

İnisiyal Harf Nedir?

İnisiyal harf nedir? Paragrafların başlama harfi olarak dergilerde ve kitaplarda kullanılan harflerdir. Metinin estetik görünüm…

2 sene ago

Renklerin Sembolizmi

Tasarım çalışmalarına başlamadan önce tasarlanacak görselde kullanılacak renkler hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Renklerin kültürel ve…

2 sene ago

Gestalt Yasası Nedir?

Gestalt yasası genel olarak gestalt psikolojisi ya da gestaltizm olarak da bilinir. Peki tam olarak…

2 sene ago

Foto Manipülasyon Nedir?

Bu gün size farklı bir konu işlemek istedim. Foto manipülasyon nedir? sorusunu cevaplamak istedim. Foto…

2 sene ago