Grafik tasarımda renk sistemleri neden çok önemlidir? Ve renk sistemleri nelerdir? Sizlere bu soruların cevaplarını vereceğim. Renk sistemleri sırası ile Pantone, hexachrome, CMYK, RGB, Lab ve 8bit-16bit renkleri olarak şablonda yer almaktadırlar.
Benzer bir husus olan renklerin sembolizmi konusunu da ilgili sayfadan incelemenizi şiddetle öneriyorum.
1963 yılında çıkarılmış bir sistemdir. İngilizce olarak color matching system denir. Türkçesi ise renk eşleştirme sistemidir. Bu sistem baskıların doğru bir şekilde yeniden basılmasını sağlar. Grafik tasarımda renk seçiminde kullanılır. Buna bir kılavuz da diyebiliriz. Bu kılavuzda hem mat hem de parlak renkler ayrı ayrı gösterilmiştir. Matbaacılıkta kullanılan ve renklerin kodlandırıldığı bir katalogdur.
Dünyanın her yerinde bu renk kodları kullanılır. Yani evrenseldir. Bu sistem tekstil, konfeksiyon, güzellik, iç mekan ve mimari gibi çok sektörde kullanılmaktadır. Her yıl Pantone rengi açıklanır. 2020 pantone rengi klasik mavidir. Katalog kodu ise 19-4052 ‘dir. Pantone 2020-2021 renk trendlerinden sizlere bahsedeceğim.
2021 pantone rengi ise nihai gri oldu. Merak edenler için kodu da 13-0647. Gücü ve umudu simgeleyen nihai gri rengini bu yıl çokça göreceğiz.
Bu sene renkleri sadelik üzerine ancak sonbahar kış trend rengi yüksek bir enerjiye sahip olan mandalina kırmızısıdır. Kışkırtıcı olarak tanımlanan bu dinamik tonlardaki kırmızı oldukça etkili. Bunun yanında samba kırmızısı, yanık kına ve ateş tuğlası renkleri de trendler arasındadır.
Trendleri takip etmek tasarımlarda kullanacağınız renkler hakkında fikir verir. Yani siz siz olun ve güncel trendleri her daim takip edin.
1994 yılında 6 renk karışımı olarak pantone tarafından geliştirilen bir sistemdir. Bu sistem sayesinde baskıda daha dolgun ve canlı renkler ortaya çıkmıştır. Etkili mor, ten rengi ve yeşiller ortaya konulmuştur. Bu baskı sistemi yüksek kaliteli bir baskı sistemidir. CMYK ile basılamayan canlı renkleri bu baskı türü ile basabilirsiniz. Hexachrome 6 karışım kullanılması sayesinde dolgun ve canlı renkleri basılmasını sağlar. İçerisinde pantone renklerini de içeren bir sistemdir.
4’lü sistemden oluşan CMYK, renklerin %50′ sini elde etmeyi mümkün kılan bir türdür. CMYK açılımı cyan, magenta, yellow ve keydir. Bu renklerin Türkçe karşılıkları ise cam göbeği, galibarda, sarı ve siyahtır. Renkleri elde etmek için sadece 4 renk kullanılmasına gerek yoktur. 3 renk ya da 2 renk kullanılabilir.
RGB renk sistemi 3′ lü renkten ibarettir. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşur. Bu 3 rengin birleşimi beyaz ortaya çıkar. Tasarım hazırlama aşamasında RGB kullanılır. Çünkü bu renk sistemi, CMYK renk sisteminden daha az yer kaplar. Tasarım hazırlama esnasında RGB sistemini tercih etmeniz sizin için iyi olacaktır. Tasarım bitiminde baskıya hazırlamak amacıyla RGB renk sistemini CMYK renk sistemine çevirebilirsiniz.
Matematik olarak ifade edilen bir sistemdir. Ulusal ışıklandırma konsorsiyumu tarafından meydana getirilmiş sistemdir. Baskıda tutarlılık sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.
8 ve 16 bit renklerin bilgileri bilgisayarda bir dosyada saklanabilir. 8-bit renklerde her bir piksel bir adet 8-bitte karşılık gelir. 8-bit ile bir seferde 256 rengi gösterebilirsiniz. 16-bit renkte ise 65,536 renk gösterimi yapabilirsiniz.
Bütün hepsi bu kadardı. Bizi okuduğunuz için teşekkür ve sevgilerimizi iletiyoruz. Artık siz de bu bilgilerle harika sosyal medya tasarımları yapabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın!
Merhaba size bu blog yazımda logo tasarım nedir? Logo tasarım kimler yapar ve nasıl yapar?…
2d ile 3d animasyon arasındaki farklar konusundan bahsetmek istiyorum. 2d animasyonlar 1800 yıllardan bu yana…
İnisiyal harf nedir? Paragrafların başlama harfi olarak dergilerde ve kitaplarda kullanılan harflerdir. Metinin estetik görünüm…
Tasarım çalışmalarına başlamadan önce tasarlanacak görselde kullanılacak renkler hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Renklerin kültürel ve…
Gestalt yasası genel olarak gestalt psikolojisi ya da gestaltizm olarak da bilinir. Peki tam olarak…
Gazete, dergi ve kitap gibi bir çok basılı medyada sayfa düzeni, okuyucuları için özel tasarımlar…