Her hangi bir duygu veya düşünceyi kısa yoldan anlatan görsel bir yöntemdir. İllüstrasyon nedir? Sorusunun en kısa tanımı bu olabilir. İllüstrasyon, anlatılacak konuya estetik bir yorum ekleyerek karşı tarafa aktarır.
İllustrasyonlar ile harika 2d animasyon reklam filmleri yapılabilir.
Grafik tasarımın bir koludur. Görsel iletişim için kullanılan bu yöntem, kültürler arasında ortak dildir. Bu yöntem bazen bir tanıtım bazen de bir iletişim olarak kullanılmaktadır.
İllüstrasyon gerçek ögeler kullanmak zorunda değildir. Gerçeküstü ögeler kullanılabilir. İllüstrasyon nedir sorusunun en iyi cevaplarından biride konuyu en iyi anlatan görsel iletişim aracı tanımıdır. Örnek verecek olursak illüstrasyonlar okullarda da kullanılmaktadır. Öğrencilerin öğrenme kapasitelerini artırmakta ve daha hızlı öğrenmelerine fayda sağlamakta olduğu ortaya çıkmıştır. Yani bir konuyu anlatırken o konu hakkında illüstrasyonlar kullanmak, öğrencinin konu daha hızlı ve kolay algılanmasını sağlamaktadır.
Karşı tarafa anlatılacak konularda, olaylarda, haberlerde ve bunun gibi bir çok konuda illüstrasyonlar sayesinde daha hızlı ve daha kolay aktarımlar sağlanmıştır. Fotoğraf hafızası güçlü insanların illüstrasyon sayesinde çok başarılı insanlar oldukları gözlenmektedir.
İllüstrasyonların konuyu kolay aktarmalarının en önemli sebebi bir çizime sahip olmaları değildir. Çizimlerin içerisindeki barındırdıkları mesajlardır. Bu mesajlar sayesinde illüstrasyon olurlar. Görsel iletişimin amacı da budur.
Konu ile alakalı illüstrasyon çeşitlerini aşağıda sizlere bahsettim. Umarım işinize yararlar. Bu çok önemli konu dikkatli okumanızı dilerim. İlerde işinize yarayacak çok değerli bilgiler barındırmaktadır.
Lucror tasarım blog sayfasında okuyacağınız her yazı çok değerli birer bilgi kaynağıdır. Unutmayın ki sizler bizler bilgileri biriktirdikçe gelişeceğiz. Beraber gelişelim. Kaliteli grafik tasarımcı ve motion grafiker olalım. Umarım yazılarımız sizin üzerinizde etkili olurlar.
İsminden de anlaşılacağı gibi gazetelerde, haberlerde, dergilerde, öykü, roman, şiir gibi yazılı kaynaklarda illüstrasyonlara sıkça rastlayabilmekteyiz. Karşıya verilen mesajı desteklemesi için illüstrasyon için bol bol kullanılır. Bu kaynakları kısa yoldan anlatan görsellere yayın illüstrasyonu denir.
Gazete, haber ve dergi gibi yayın kaynaklarını kısa yoldan karşı tarafa aktarabilmek için yayın illüstrasyonlarına ihtiyacınız vardır. Bu yayın illüstrasyonlarını oluşturabilmek için haber ya da makale hakkında bilgilere hakim olmalısınız. Bu hakimiyet sayesinde anlatılacak konuyu iyi bir şekilde resmedebilirsiniz.
Konudaki vurucu noktaları iyi tahlil edip ona göre resmetmenizi tavsiye ederim. Çünkü konunun ana temasını ve önemli taraflarını vurgulamanız gerekmektedir. Bunu yapamazsanız başarılı olamazsınız. Bu görsel anlatımı hem estetik bir şekilde anlatmanızda size ekstra artı olarak dönecektir.
Kitap illüstrasyonları için kitabı derinlemesine anlamalısınız. Konu içerisindeki atmosferi çizimlerinizde birebir yansıtmanız için bu çok önemlidir. Okuyucu yaş grubuna uygun illüstrasyonlar çizmenizde gerekmektedir. İllüstrasyonlar sayesinde okuyucu, kitabın ruhuna bürünmeye başlayacaktır. İllüstrasyonlar genelde sade olmalı, bir mesaj ve duygu içermelidir.
Biyolojik, botanik, ziraat, zooloji, jeoloji, tıp gibi bir alanda eğitici ve öğretici illüstrasyonlar vardır. Biyoloji bilim dalında daha iyi aktarılması için hayvanların, tek hücreli canlıların resmedilmesi gibi. Bunlar biyolojik illüstrasyonlardır.
Bilim ile ilgili konuları en iyi şekilde anlatılması ve sadeleştirilmesi, beynimizde şematik olarak yerleşmesi açısından çizilen görsellere bilimsel illüstrasyonlar denir. Bilim illüstrasyonları gerçeği temsil ederler. Bilim gerçeklere ışık tutar ve bilim illüstrasyonları da tamamı ile gerçeklerden ibarettir.
Bilim illüstrasyonlarının hedefi konuyu karşı tarafa en iyi şekilde aktararak bunların iyi bir şekilde öğrenilmesini ve akılda kalıcı olarak kalmasını sağlamaktır.
Örneğin bir canlının illüstrasyonu yapıldığında o canlının tüm ayrıntıları dikkatli bir şekilde çizilmeli ve tüm ayrıntıları yer almalıdır. Bu ayrıntıların yer alması için o canlı hakkında her türlü ayrıntılı bilgiyi edinmeniz gerekir. Bu da oldukça zahmetli bir iştir. Bu bilgiler olmazsa bilimsel illüstrasyon yapılamaz.
Burada en önemli unsurlardan biri de konuyu vurgulamaktır. Konu içeriğini en iyi şekilde vurgulamanız lazımdır. Konu içeriğini tamamını öğrenmiş olmalısınız. Bilimsel illüstrasyonların çeşitlerine gelelim.
Medikal hususunda bilgili çizerler tarafından tıp alanında çizilen illüstrasyonlardır. Bu illüstrasyonları çizebilmek için anatomi, organların yapısı ve ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu bilgiler olmayınca çizim yapmanızda imkansız olur.
Bu çizimler yapmak için sertifika almak gerekmektedir. Bilgi gerektiren bu illüstrasyon alanı çalışması oldukça zordur.
Adından da anlaşıldığı jeoloji yani yer bilimleri hakkında yapılan illüstrasyonlara denir. Yer bilimleri hakkında bilgilere sahip olmanız gerekir. Örneğin jeomorfoloji hakkında bilgiler ve bunların üç boyutlu görünümlerindeki detaylı bilgiler gerekmektedir.
Bu illüstrasyonlar çeşitli programlar sayesinde daha rahat çizilmektedir. Bu konuda gerekli araştırmalar yaparak, konu hakkında bilgi edinmek oldukça önemli. Dünyanın oluşumu, aşamaları ve katmanları hakkında kapsamlı bilgi sahibi olan birisi ancak bu çizimleri yapabilir. Çizilecek tabakalar ve faylar oldukça detaylı olmalıdır.
Üretici firmalar tarafından üretilen ürünlerin ya da hizmetlerin, hedef kitleye en iyi şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla çizilen illüstrasyonlara denir.
Bazı reklam tasarımlarında fotoğraf yerine illüstrasyonlar tercih edilir. Mesaja ya da tasarıma göre bu tercihler değişiklik gösterir. Marka vaadine uygun, marka sloganından dolayı gerçekte uygulanmayacak bir görsel, çizimlerle yani illüstrasyonlarla kolaylıkla yerine getirilebilir.
Reklam illüstrasyonları, hem TV reklamlarında hem de dijital reklamlarda hareketlendirilerek 2d animasyon yapılabilir. Biz de lucror tasarım olarak bu sektörün içindeyiz. 2d animasyon reklam fiyatları için sayfamızı ziyaret edin.
İllüstrasyonlar basılı medyada da rahatlıkla kullanılabilirler. Bu görseller pixel bazında oldukları için istenilen boyutta ve istenilen yüzeylerde kullanılabilirler.
Teknik bilgiye ihtiyaç duyulan durumlarda video ve fotoğraf ile betimlenemeyecek kompozisyonlar için özel çizilen illüstrasyonlara denir. Bir binanın ayrıntılı bir projesi buna en iyi örnektir.
Binanın inşa aşamasına başlamadan çizilen bu ayrıntılı illüstrasyonlar sayesinde, üretim esnasında sahada çalışan ile teknik ekip ile görsel bir iletişim kurulur. Bu nedenden dolayı teknik ve ayrıntılı bilgi yer almalıdır. Bu konuda bilgili kişiler tarafından illüstrasyonlar yapılmalıdır. Bu tarz ayrıntılı teknik bilgi içeren görsellere özel alan illüstrasyonları denir. Birçok alanda bu teknik illüstrasyonlara ihtiyaç olduğu bir gerçektir.
Mesela mimaride. Hatta modada. Kıyafetlerin tasarımında kumaşların uzunlukları gibi detaylar önce görsel olarak hazırlanır. Mesela bir cüzdan için uzunluk genişlik gibi birçok detayı kapsayan vektörel çizimler oluşturulur
Bu tarz illüstrasyonlarda amaç konuyu eğlenceli bir şekilde karşı tarafa anlatmaktır. Ayriyeten konuyu ayrıntılı olarak görselleştirilmeye de denir. Konunun amacı bilgilendirmektir.
Harita ve nüfus gibi bilgilerin detaylandırılıp görselleştirilmesi sonucu kademeli olarak aktarılmasıdır. Konuyu istatistik ve yazı ile anlatmak zaman zaman bunaltıcı olabilir. Görselleştirme ile bu bilgileri eğlenceli bir şekilde anlatmak için bilgilendirici illüstrasyonlar yapılmalıdır.
Mimari illüstrasyon bir binanın detaylı bir şekilde özelliklerini anlatan görsellere denir. Bu illüstrasyonlar yaşanılacak binanın çizilmiş halidir.
Son yıllarda bu çizimler 3d programlarla tasarlanmaktadır. Bu tasarımlarda ölçüler ve ayrıntılar yer almaktadır. Bu sunum karşı tarafa gerçek bir deneyim sağlamaktadır.
Adı üstünde olduğu gibi harita çizimi ve bu harita üzerinden detayların görsel olarak tek bir düzlem içinde anlatılmasıdır. Tabii ki bunu eğlenceli ve dikkat çekici bir şekilde çizmekte ve anlatmakta fayda vardır.
Moda tasarımcıları tarafından tasarlanan bir tekniktir. Üründe kullanılan materyallerinden, boyutlarına kadar birçok ayrıntıyı içeren ve bunu en iyi şekilde sunan çizimlere moda illüstrasyonları denir.
Tasarımcı tarafından vektörel olarak çizilir. Bu sunum çok ayrıntılı olmalıdır. Özgün ve etkileyici olmalıdır. Gerçekte olduğu gibi yansıtılmaları şarttır.
Bu illüstrasyonları çizebilmek için anatomi bilgisi, yaratıcılık ve teknik bilgilerin çizerin bünyesinde bulunması şarttır.
Bu illüstrasyonlar dijital oyun sektöründe, çocuk hikaye kitaplarında, dergi ve makalelerde yer alır. Bu illüstrasyonda masallar, hikayeler ve mitolojik olaylar konu edinilir
Temeli gerçeküstücülüğe ve düşlere dayanmaktadır. Bunlar Bilim kurgu olarak da temellendirilebilir. Marvel ve DC çizgi romanlarını da örnek olarak gösterebiliriz.
Lucror tasarım olarak bir yazımın daha sonuna geldik. Umarım size yararı dokunmuştur. Bizi instagramdan takip etmeyi unutmayın.
Merhaba size bu blog yazımda logo tasarım nedir? Logo tasarım kimler yapar ve nasıl yapar?…
2d ile 3d animasyon arasındaki farklar konusundan bahsetmek istiyorum. 2d animasyonlar 1800 yıllardan bu yana…
İnisiyal harf nedir? Paragrafların başlama harfi olarak dergilerde ve kitaplarda kullanılan harflerdir. Metinin estetik görünüm…
Tasarım çalışmalarına başlamadan önce tasarlanacak görselde kullanılacak renkler hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Renklerin kültürel ve…
Gestalt yasası genel olarak gestalt psikolojisi ya da gestaltizm olarak da bilinir. Peki tam olarak…
Gazete, dergi ve kitap gibi bir çok basılı medyada sayfa düzeni, okuyucuları için özel tasarımlar…